500 g | brambory | |
500 ml | zeleninový vývar | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
1 lžíce | olivový olej | |
mletý kmín | ||
koření Horalka |
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Hlubokou pánev rozpálíme a kousky brambor na ni bez tuku a ze všech stran opečeme. Pak brambory podlijeme částí vývaru, osolíme, ochutíme kmínem, kořením Horalka a snížíme teplotu. Za občasného promíchání a podlévání vývarem dusíme vše doměkka. Bramborové kousky budou na povrchu lepkavé, uvnitř pevné a vývar se téměř celý zredukuje. Takto podušené brambory promícháme se lžící oleje, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a ve velmi horké troubě (při 250 °C) opečeme dozlatova. Zjemnění olejem není nutné. Ochucené gratinované brambory s vývarem podáváme jako dietní přílohu k nejrůznějším zeleninovým i masitým pokrmům.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky
Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena