70 dkg | cukr | |
75 ml | ocet | |
50 ml | rum | |
2.5 kg | švestky | |
50 ml | citronová šťáva | |
1 lžíce | pomerančová kůra | |
1 ks | skořice celá | |
1 ks | badyán | |
podle chuti | ||
---|---|---|
mletý hřebíček |
Švestky omyjeme a vypeckujeme. Potom je pokrájíme na malé kousky, vložíme do litinového hrnce a zasypeme cukrem. Přilijeme ocet, rum, a citronovou šťávu. Ochutíme hvězdičkou badyánu a celou skořicí. Vše promícháme, zakryjeme poklicí a necháme 24 hodin odležet. Potom směs velice zvolna přivedeme k varu a za občasného míchání necháme probublávat přibližně 2 hodiny. Asi v polovině vaření přidáme mletý hřebíček a nastrouhanou pomerančovou kůru. Voňavá a dostatečně zahuštěná povidla přendáme do suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Ochucená švestková povidla podáváme zejména jako přílohu k moučníkům jako jsou lívance a palačinky. Výborně chutnají s koblížky a zakysanou smetanou.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Recept na domácí švestková povidla krok za krokem
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena