Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme prosátou strouhankou. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a pokrájíme na jemné plátky. Plátky jablek můžeme trochu zakápnout citronem, aby tolik nezhnědly.
Žloutky oddělíme od bílků a bílky ušleháme na tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem. Ten vážím tak, že nasypu nejprve vanilkový cukr a dovážím cukrem krupice na dané množství v receptu. Potom po částech přidáváme mouku, do níž jsme přidali špetku prášku do pečiva, důkladně rozmícháme a nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků.
Nyní strouhanku ve formě zakapeme rozpuštěným máslem, poklademe nakrájenými jablky, posypeme cukrem a mletou skořicí. Můžeme dát i nastrouhanou citronovou kůru a eventuálně trošku zakápnout rumem. Na jablka nalijeme připravené těsto.
Koláč dáme péct do rozehřáté trouby při střední teplotě. Po upečení koláč vyklopíme na tác. Tím budou jablka navrchu, a proto se koláč jmenuje obrácený. Jablečný koláč pocukrujeme.
Obrácený piškotový koláč s jablky před podáním ozdobíme šlehačkou, třeba i tou ve spreji. U nás koláč dělíme přímo na čtvrtiny a každý sní ihned jednu.