špetka | sůl | |
2 lžíce | rum | |
2 ks | žloutek | |
50 g | cukr moučka | |
260 g | hladká mouka | |
1 lžíce | pomerančová kůra | |
100 g | lískové oříšky | |
150 g | máslo ( nebo tuk ) | |
krém | ||
---|---|---|
250 g | nugát | |
na ozdobu | ||
lískové oříšky | ||
kandované jahody |
V misce utřeme změklé máslo s cukrem, špetkou soli a pomerančovou kůrou do pěny. Pak zašleháme žloutky a rum. Na vál prosejeme mouku, přisypeme jemně mleté oříšky a "vyklopíme" obsah misky. Rukama zpracujeme nelepivé těsto, které vložíme v mikrotenovém sáčku na 60 minut do chladničky. Rozleželé těsto vyválíme na plát asi 3 mm silný, formičkou vypichujeme kolečka a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 8 minut na 175°C dozlatova. Nugát dáme do misky, necháme rozpustit nad párou a pak jím slepujeme vychladlá oříšková kolečka po dvou k sobě. Zbylým nugátem pokapeme povrch dukátků a ozdobíme je kouskem kandované jahody a půlkou oříšku. Z jedné dávky je asi 70 ks dukátků - záleží na velikosti kolečka.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena