350 ml | voda | |
3-4 lžíce | mozzarella | |
1.5 lžičky | hladká mouka | |
50 ml | bílé suché víno | |
200 ks | nudle široké | |
100 g | šunka dušená | |
300 g | zelený chřest | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo |
Zelený chřest vypereme pod tekoucí vodou, dřevnaté části odřízneme a spodní části stonku podle potřeby oloupeme škrabkou. V širším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu se lžičkou másla a vínem, ve které chřest povaříme asi 2 - 3 minuty tak, aby byl akorát na skus. Poté chřest vyjmeme, zchladíme v ledové vodě a nakrájíme na kousky. Vývar uchováme. Nudle připravíme podle návodu na obalu. Šunku nakrájíme na drobné nudličky. Na hluboké pánvi ze lžičky másla a mouky umícháme světlou jíšku, kterou podlijeme vývarem z chřestu a 15 - 20 minut povaříme. Pak do omáčky přidáme jemně nakrájenou šunku a strouhaný sýr. Jakmile se sýr rozpustí a omáčka zhoustne, vše promícháme s chřestem a vařenými nudlemi. Pokrm podle chuti přisolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Nudle s chřestem a šunkou v sýrové omáčce rozdělíme na porce a ihned podáváme.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Málokdy sáhneme po jiných nudlích než těch vaječných, pšeničných, obvyklé chuti. Ale víte, že se dají sehnat i nudle z hub a luštěnin?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena