1 lžíce | máslo | |
1 lžička | majoránka | |
1 ks | cibule | |
1 lžíce | sádlo | |
300 g | čočka | |
2 listy | bobkový list | |
1-2 lžíce | hladká mouka | |
100 g | anglická slanina | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
jalapeňos papričky | ||
podle potřeby | ||
voda |
Čočku uvaříme společně s bobkovým listem v dostatečném množství vody doměkka. Z uvařené čočky odlijeme přebytečnou vodu, ale nezabavíme se ji. Poslouží k naředění, pokud by byla polévka příliš hustá. Slaninu pokrájíme nadrobno a na sádle ji opečeme. Křupavou slaninu dáme stranou a na zbylém sádle osmahneme nakrájenou velkou cibuli dozlatova. Pak přidáme kousek másla, zaprášíme moukou a osmahneme do světle hněda. Přidáme k čočce a povaříme 20 minut. Teprve teď polévku osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou. Uvařenou čočkovou polévku rozmixujeme a podle potřeby naředíme. Kdo nemá rád slupky, tak ji ještě propasíruje přes ne příliš husté síto. Přidáme většinu slaniny a promícháme v polévce. Zbylou slaninou ozdobíme spolu s jalapeňos. TIP: Novoroční čočkovce by slušely i krutony a pažitka na dozdobení.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Slavnostní čočková sekaná krok za krokem
Vyzkoušejte recept na sváteční sekanou, která potěší nejen vegetariány. Připravit si ji můžete nejen na Nový rok.
Autor:cubeec
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena