Recept na jednoduchý, ale lahodný dort s dvoubarevnou náplní. Výslednou chuť můžeme snadno obměňovat. Nepečený dort se smetanou je klasika, bez které by nebylo léto.
Hodnocení
3.9
/ 5 (66x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
6 lžic
rum
3 lžíce
kakao
9 lžic
cukr krupice
2 konzervy
ovoce
4 kelímky
zakysaná smetana
2 balíčky
dětské piškoty
podle potřeby
máslo
kokos
na ozdobu
čokoláda
ořechy
Postup přípravy
Dortovou formu nejprve vyložíme alobalem. Vymastíme rozpuštěným máslem a vysypeme strouhaným kokosem, který můžeme nahradit mletými ořechy. V nouzi můžeme použít i samotný cukr.
Do misky vyklopíme dvě zakysané smetany, které by měly být co nejhustší, dort pak lépe ztuhne.
Přidáme tři lžíce krupicového cukru, stejné množství práškového kakaa a vymícháme do hnědého hladkého krému.
Bílý krém, který nebude tak hustý, si připravíme smícháním zbylých dvou smetan s šesti lžícemi cukru a šesti lžícemi rumu.
Dno dortové formy poklademe piškoty rovnou stranou dolů. Piškoty zalijeme polovinou bílého krému. Vrstvy krému pokaždé opatrně uhladíme.
Podle chuti nyní můžeme, ale nemusíme, přidat vrstvu okapaného kompotovaného nebo čerstvého ovoce. Výborně chutná mandarinkový kompot, kompotované nebo čerstvé maliny či jahody. Následuje druhá vrstva piškotů, tentokrát rovným nahoru, dále polovina hnědého krému, popř. i ovoce.
Celý postup opakujeme ještě jednou, tedy piškoty rovným dolů, druhá polovina bílého krému, ovoce.
Nakonec přijdou piškoty rovným nahoru, které budou tvořit povrch dortu. Potřeme je druhou polovinou hnědého krému, posypeme kokosem, mletými či nasekanými ořechy nebo nahrubo nastrouhanou čokoládou a dozdobíme podle vlastní fantazie.
Hotový dort dáme alespoň na 12, nejlépe však na 24 hodin ztuhnout do chladničky. Krémy se vsáknou do piškotů a dort se smetanou se krásně rozleží.