3 ks | vejce | |
6 lžic | máslo | |
150 ml | mléko | |
1 kg | jablko | |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva | |
125 g | cukr krystal | |
180 g | hladká mouka | |
2 lžíce | citronová šťáva | |
2 lžičky | vanilkový extrakt | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
zakysaná smetana | ||
lupínky mandlí |
Jablka očistíme a nakrájíme na měsíčky nebo kostky, nasypeme do máslem vymazané formy a pokapeme citronovou šťávou. Dáme si rozehřát troubu na 175 °C. V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, pak šlehneme i s rozpuštěným (ne horkým) máslem (když zbude, nechat na potření s medem po upečení), mlékem, přidáme i vanilkový extrakt (nebo jinou formu vanilky), mouku smíchanou s kypřicím práškem a skořici. Znovu prošleháme a nalijeme na jablka ve formě. Jablkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Po upečení necháme lehce vychladnout, přiklopíme tácem či velkým talířem, obrátíme dnem vzhůru a odděláme formu. Můžeme lehce pocukrovat moučkovým cukrem nebo potřít zbylým rozpuštěným máslem se lžící medu, udělá to výbornou krustu. Dokola ozdobíme mandlovými lupínky. Nejrychlejší jablkový koláč servírujeme nakrájený na klínky, ozdobený šlehačkou či zakysanou smetanou.
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena