Hledáte nejjemnější a nejlahodnější koláč s jablky? Připravte linecký! Recept si zapamatujete na poprvé.
Hodnocení
4.9
/ 5 (9x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
těsto
300 g
hladká mouka
200 g
máslo
100 g
cukr
1 ks
vejce
náplň
1 kg
jablka
2 lžíce
cukr
1 lžíce
mletá skořice
2 lžíce
hladká mouka
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, cukr a přidáme máslo. Promneme mezi prsty a připravíme drobenku.
Do drobenky přidáme vejce a vypracujeme těsto. Pokud bude těsto příliš suché, můžeme přidat pár lžic mléka. Hotové těsto vložíme na hodinu do lednice.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jadřinců. Čtvrtky nakrájíme na tenké plátky nebo na kostičky a vložíme do mísy.
K jablkům přisypeme skořici, cukr, rozinky a dvě lžíce hladké mouky. Promícháme, aby se jablka obalila.
Z těsta oddělíme dvě třetiny a vyválíme z nich na pečicím papíře tenké kolo. Kolo i s papírem vložíme do koláčové formy (používám 30cm). Na těsto nasypeme jablka a rovnoměrně rozprostřeme.
Na dalším papíře rozválíme do kulata zbylou třetinu těsta, kterou přiklopíme na jablka a sloupneme papír. Okraje založíme nebo odkrájíme, utěsníme prsty nebo vidličkou a vložíme do trouby.
Pečeme na 170 stupňů asi 40 minut. Po vytažení z trouby necháme zchladnout a podáváme buď ještě vlažné nebo studené. Koláč můžeme pocukrovat.