1.5 lžičky | sůl | |
2 lžičky | kmín | |
1.5 hrnku | voda | |
3 hrnky | hladká mouka | |
2 lžičky | sušené droždí | |
2 hrstě | semínka |
Nejprve v míse zamícháme sypké suroviny, tedy hladkou mouku, sušené droždí, kmín a sůl. Po zamíchání nalijeme vodu a řádně rozmícháme, vznikne poměrně nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 8 - 12 hodin. Poté těsto přemístíme na pomoučený vál a stěrkou nebo rukama od mouky roztáhneme na placku, cca 3 cm tlustou. Můžeme hustě posypat například oblíbenými semínky. Necháme 15 minut odpočívat a následně těsto složíme na třetiny jako balíček, ze všech stran směrem ke středu. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat jen tak na vále.
Zapneme troubu na 220 °C a vložíme do ní nahřát zapékací nádobu s poklicí (například kulatou skleněnou či litinovou zapékací mísu). Po 30 minutách přemístíme těsto přímo do horkého pekáčku, posypeme semínky, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut na 220 °C. Nakonec sundáme poklici a dopečeme 15 minut.
Po upečení už jen vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Chleba bez hnětení krájíme až po vychladnutí, aby se nesrazil.
Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem
Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I bez droždí se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena