1 kg | švestky | |
nálev | ||
---|---|---|
2.5 hrnku | cukr | |
1 ks | skořice celá | |
5 tobolek | kardamom | |
1 lžička | celý černý pepř | |
2 hrnky | červený vinný ocet |
1. Nejdříve si připravíme nálev. Ocet s cukrem, skořicí a pepřem přivedeme k varu a zvolna vaříme přibližně 10 - 15 minut. Nálev necháme vychladnout.
2. Švestky očistíme od stopek, otřeme a suché postupně propíchávámeme na několika místech vidličkou. Švestky vkládáme do předem sterilovaných sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme a uchováme v chladu. Švestky necháme rozležet alespoň 14 dní.
3. Nakládané švestky ve sladkokyselém nálevu podáváme jako chuťovku k teplým nebo studeným pečeným masům a drůbeži.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Počátky pěstování stromů švestky jsou datovány na období 9000-5000 let př.n.l. Díky vytvoření irigace v deltě Tigridu a Eufratu byly plantáže přetvořeny na něco podobného sadům, které mohly být řádně zavlažovány. Kolem roku 300 př.n.l. se slovo švestka objevilo v japonské poezii. Přivezli ji čínští mniši jako dar pro císaře.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena