směs | ||
---|---|---|
4 kg | okurky | |
5 ks | mrkev | |
2 ks | cibule | |
10-15 ks | bobkový list | |
1 svazek | čerstvý kopr | |
1 balíček | celé nové koření | |
zálivka | ||
1 balíček | Deko na okurky | |
1.8 l | voda | |
0.5 l | ocet | |
100-120 g | cukr |
Zavařování okurek můžeme považovat téměř za národní sport, některým však tento proces připadá jako moc složitá alchymie. Jde to však i jednodušeji.
Budeme potřebovat okurky nakladačky, které důkladně vydrbeme kartáčkem na ruce a namočíme na půl hodiny do lavoru se studenou a hlavně čistou vodou. Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli také, připravíme si omyté snítky kopru, bobkový list a nové koření. Do připravených, čistě vymytých a suchých sklenic vtěsnáme okurky, do každé sklenice přidáme pár koleček mrkve a cibule, nahoru pak jeden bobkový list, snítku kopru a několik kuliček nového koření.
Připravíme si nálev, postup najdeme i na balíčku směsi Deko, což je kořenící směs určená k nakládání okurek, zeleniny nebo i hub. Smícháme 1,75 l vody, 0,5 l octa, 100 až 120 g cukru a obsah jednoho sáčku Deko. Přivedeme k varu a necháme pět minut povařit, poté odstavíme a necháme trochu zchladnout.
Ještě vlažným nálevem zaléváme okurky ve sklenicích, aby byly zcela potopené. Sklenice s nakládanými okurkami dobře zavíčkujeme a můžeme uložit, jak jsme zvyklí.
Zavařování zeleniny: Recepty a triky, které musíte znát!
Zeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena