Na 1 sklenici okurek (0,7 l) budeme potřebovat 3 - 5 kuliček nového koření, 3 - 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 1 kávovou lžičku soli, 1 vrchovatou polévkovou lžíci cukru a 1/2 dl octa. Dále můžeme podle chuti přidat kopr, mrkev, česnek či feferonku. Tato zelenina nemusí být, záleží na chuti. Já dělám okurky s feferonkami a česnekem. Vodu a okurky použijeme podle toho, kolik okurek chceme zavařovat.
Sklenice (0,7 l) naplníme dobře umytými okurkami, vložíme přísady, dolijeme studenou vodou, zavíčkujeme a dáme zavařovat do velkého hrnce s vodou. Okurky jsou hotové, když změní barvu, tedy zesvětlají. Sklenice vyndáme z hrnce, překlopíme je víčkem dolů, necháme vychladnout a uskladníme je.
Nakládané okurky můžeme po 3 týdnech odležení začít konzumovat.