200 ml | ocet 8% | |
300 ml | voda | |
10 g | sůl | |
10 g | cukr krupice | |
5 g | hořčičné semínko | |
5 kuliček | nové koření | |
5 kuliček | celý pepř | |
3 ks | bobkový list | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvé houby |
Ze všeho nejdříve si připravíme nálev. Vodu, ocet, cukr, sůl, koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout.
Očištěné a na kousky nakrájené libovolné jedlé houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme vychladnout.
Do čistých zavařovacích sklenic dáme vychladlé houby a zalijeme sladkokyselým nálevem. Zavíčkujeme a takto naložené houby sterilujeme při 100 °C asi 30 minut. Pro nejlepší výsledek je dobré nechat houby ještě alespoň 2 týdny rozležet (před první konzumací).
Nakládané houby používáme poté do nejrůznějších pokrmů (polévek, omáček, jako chuťovku apod.).
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena