3 stroužky | česnek | |
1 lžička | sůl | |
2 ks | vejce | |
0.5 hrnku | strouhanka | |
0.5 lžičky | kmín | |
1 ks | květák | |
1 lžíce | sušená petrželka | |
2 ks | jarní cibulka s natí | |
na obalení | ||
---|---|---|
strouhanka | ||
podle potřeby | ||
olej na smažení |
Menší květák očistíme, tvrdý košťál odřízneme a rozdělíme na menší růžičky. Květák vložíme do hrnce, přidáme kmín, špetku soli, zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Květák vaříme přibližně 15 minut do změknutí. Uvařené květákové růžičky scedíme, necháme okapat a zcela vychladnout. Květák poté rozmačkáme vidličkou na jemno, případně použijeme šťouchadlo na brambory. Očištěnou a na jemno nakrájenou cibulku osmahneme na troše oleje. Ke květáku přidáme žloutky, osmahnutou cibulku, prolisovaný česnek, petrželku, trochu soli a strouhanku. Směs na květákové placičky důkladně promícháme. Nakonec do směsi přidáme do tuha vyšlehaný sníh z bílků a podle potřeby ještě dohustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme menší karbanátky, které ještě obalíme v jemné strouhance. Květákové karbanátky smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Smažené karbanátky klademe na papírový ubrousek, odsajeme tak přebytečný tuk. Květákové karbanátky podáváme ještě teplé s bramborovou kaší, ale dobré jsou i za studena s chlebem a zeleninou.
Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou stále oblíbenější i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Ale jak je připravit, aby byly opravdu šťavnaté? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
(doba přípravy 60 min)
(doba přípravy 45 min)
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena