Do misky rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vykynout zhruba 15 minut, než se vytvoří pěna.
Do větší mísy nasypeme polohrubou mouku na vrch posypeme hrstkou hladké mouky, posolíme a promícháme. Přidáme vejce, olej a cukr moučka. Přidáme kvásek a elektrickým mixérem prohněteme, až se utvoří vláčné těsto s bublinkami. Přikryjeme suchou čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynou zhruba 45 - 60 minut.
Linku nebo vál posypeme hrubou moukou a položíme těsto. Z těsta odkrajujeme vždy po třech kouscích, které zpracujeme do tvaru válečků. Mohou být užší, housky na plechu ještě trochu nakynou. Válečky splétáme do malých housek a potom je pokládáme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Housky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, hrubou solí nebo kmínem.
Housky pečeme při 160 - 170 °C, dokud housky lehce nezezlátnou.
Nadýchané domácí housky spotřebujeme nejlépe v den upečení, druhý den jsou taky dobré, ale už to není ono.