4 ks | vejce | |
75 g | máslo | |
200 ml | mléko | |
2 hrstě | lupínky mandlí | |
2 ks | jarní cibulka | |
200 g | maso uzené vařené | |
2 hrstě | listy špenátové | |
1 hrst | nať petržele | |
5 ks | bílé pečivo | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
muškátový oříšek | ||
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy |
Pečivo (housky či rohlíky) si nakrájíme na čtvrtkolečka a necháme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut dosušit. Mezitím si nakrájíme uvařené uzené maso (můžeme také nahradit orestovanou libovou slaninou s cibulkou) na malé kostky, nakrájíme si i jarní cibulky nadrobno a překrájíme si i listy špenátu a petržele.
Pečivo si přesuneme do mísy, necháme zchladnout, přidáme mléko, nakrájené maso, cibulky, špenát, sůl, pepř, hrst mandlových lupínků, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky můžeme dát rovnou do mísy k ostatním surovinám a bílky si vyšleháme do sněhu se špetkou soli. V míse smícháme všechny ingredience v ní a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků.
Celou směs na nádivku poté zarovnáme do máslem vymazaného pekáčku či zapékací misky a posypeme zbylými mandlovými lupínky. Pečeme dozlatova, cca 20 - 30 minut (podle výšky).
Nadýchanou velikonoční nádivku s mandlovými lupínky podáváme jako přílohu k masu či samostatně, kdy ji doplníme například salátem.
Vsaďte na klasiku: Velikonoční nádivka s kopřivami krok za krokem
Je nejvyšší čas začít připravovat tradiční velikonoční pochoutky. Začneme velikonoční nádivkou s uzeným masem a kopřivami krok za krokem.
5 nejlepších receptů na velikonoční nádivku: Kterou letos upečete?
Hledáte opravdu dobrý recept na velikonoční nádivku? Ať už je kopřivová, špenátová, s medvědím česnekem, s uzeninou či bez - tyhle recepty jsou podle našich čtenářů nejchutnější. A která vede? Samozřejmě ta od babičky.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena