4 ks | vejce | |
250 g | máslo | |
5 ks | jablko | |
2 lžičky | skořice mletá | |
370 g | polohrubá mouka | |
100 g | mleté vlašské ořechy | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
250-300 g | třtinový cukr | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
tuk na vymazání | ||
hrubá mouka na vysypání |
Mouku odvážíme a prosejeme do mísy společně s práškem do pečiva. Přidáme 2 lžičky mleté skořice a promícháme. Středně velká jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. K suché směsi v míse přidáme cukr, mleté ořechy, rozpuštěné a trochu vychladlé máslo, rozklepnutá vejce a těsto dobře promícháme. Nakonec do těsta na bábovku vmícháme nastrouhaná jablka, která trochu vymačkáme od přebytečné vody. Vznikne nám hutné těsto. Velkou formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do bábovkové formy a uhladíme. Jablkovou bábovku s ořechy pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 - 50 minut. Když do těsta vpíchneme špejli, měla by po vytažení zůstat suchá. Bábovku vyjmeme z trouby, opatrně i s formou otočíme na talíř, formu zakryjeme vlhkou utěrkou, tu překryjeme ještě suchou utěrkou a necháme vychladnout. Bábovka nám díky tomuto triku půjde skvěle vyklopit. Zcela vychladlou jablkovou bábovku pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme k šálku kávy nebo čaje. Bábovka podle tohoto receptu je vláčná, nadýchaná a vůbec ne suchá.
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena