800 g | vepřový bok s kůží | |
70 g | bílé pečivo | |
40 ml | mléko | |
50 g | anglická slanina | |
0.5 ks | cibule | |
4 lžíce | kapary | |
1 ks | vejce | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
1 lžička | drcený kmín |
Vyšší kus bůčku s kůží očistíme a z boku nožem prořízneme kapsu.
Připravíme si nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme odstát. Slaninu a oloupanou cibulku nakrájíme nadrobno a na suché pánvi zvolna oretujeme a necháme vychladnout. Kapary necháme okapat.
Do mísy přendáme vymačkané pečivo, cibuli se slaninou, okapané kapary a vše spojíme rozšlehaným vejcem. Poté nádivkou naplníme kapsu v bůčku a otvor důkladně zajistíme párátky nebo jehlami. Maso ze všech stran osolíme a okmínujeme, vložíme do pekáče kůží dolů, podlijeme trochou vody a zvolna pečeme při 170 až 180°C za občasného přelévání vlastní šťávou doměkka. Asi v polovině pečení maso obrátíme, měkkou kůži nakrájíme na mřížku, zlehka vetřeme sůl a dopečeme dozlatova.
Upečený nadívaný bůček nakrájíme na plátky a podáváme jako hlavní chod s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a zeleninovými saláty.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Videorecept: Kořeněné vepřové plátky v křupavé krustě
Masová chuťovka pro každou oslavu, ale i jen tak k víkendovému posezení s rodinou a přáteli. Vepřové plátky obalované v kefíru a strouhance z žitného chleba, smažené a podávané s dipem a čerstvou zeleninou. Ty musíte vyzkoušet!
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena