Oloupané velké cibule pokrájíme na tenké měsíčky, česnek na plátky. Čočku namočíme do vody přes noc, poté scedíme, zalijeme čistou studenou vodou a přivedeme k varu, na středním plameni vaříme čočku cca 15 minut. Asi 5 minut před koncem vaření čočku osolíme. Čočka by měla být měkká, ale ne rozvařená. Může se vařit i v páře, někdo vaří čočku společně s rýží, já vařím každé zvlášť a potom smíchám.
Rýži třikrát důkladně propláchneme vodou, vsypeme do hrnce, zalijeme ji vlažnou vodou a necháme 15 minut odstát. Poté rýži scedíme a necháme odkapat. Rýži orestujeme na rozehřátém oleji, zalijeme ji dvojnásobným množstvím vroucí vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni 17 minut.
Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, kterou osolíme, aby změkla. za stálého míchání smažíme cibuli až do hněda, je hotová asi za 5 minut. Pozor, abychom cibuli nespálili! Přidáme česnek a krátce opékáme společně.
Hotovou rýži promícháme s čočkou.
Na talíř dáme horkou Mždaru, vrch hojně posypeme opečenou cibulí s česnekem a podáváme s arabským salátem z rajčat pokrájených na malé kostky, pokrájenou cibulí nahrubo a posekané petrželové natě. Salát samozřejmě osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a pokapeme olejem.
Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou je velmi chutné, zdravé a syté jídlo, které se nejčastěji podává jako příloha k různě upravenému masu, ale i samostatně se saláty. Mždara je v arabských zemích mimořádně oblíbeným pokrmem, připravuje se v každé arabské domácnosti a může být dům od domu v něčem odlišná, má mnoho variací. Doporučuji vyzkoušet!