80 g | parmazán | |
600 g | brambory vařené ve slupce | |
6 listů | bílé hlávkové zelí | |
směs | ||
---|---|---|
4 stroužky | česnek | |
2 ks | žloutek | |
1 ks | cibule | |
3-4 ks | rajče | |
100 ml | víno | |
100 g | anglická slanina | |
500 g | mleté maso | |
1 hrst | čerstvá petrželka | |
1-2 ks | chilli paprika | |
podle potřeby | ||
olej | ||
50 ml | vývar | |
máslo | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
kmín | ||
muškátový oříšek | ||
mletý černý pepř | ||
omáčka | ||
500 ml | mléko | |
2 ks | bílek | |
4-5 lžic | hladká mouka |
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelné listy očistíme od tvrdých částí a povaříme v osolené vodě s kmínem téměř doměkka. Připravíme si masovou směs. Cibuli, česnek a chilli papričku očistíme a jemně nakrájíme. Velká rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno a necháme v hluboké pánvi vyškvařit. Pak přidáme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku, česnek a chilli papričku. K tomuto základu vmícháme mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání ho opečeme. Pak do směsi vmícháme rajčata, vše podlijeme vínem a vývarem a dusíme, dokud se tekutina neodpaří a maso nebude měkké. Do vychladlé směsi pak vmícháme nasekanou petrželku a 2 žloutky. Z mléka a mouky uvaříme hladkou (ne příliš hustou) kaši, kterou osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zašleháme do vychladlé kaše. Pekáček vymažeme máslem, vyložíme zelnými listy a polovinou nakrájených brambor. Brambory osolíme a opepříme a pokryjeme masovou směsí. Na maso opět rozložíme zelné listy a zbývající brambory. Brambory posypeme strouhaným parmazánem a vše rovnoměrně zalijeme bílou "omáčkou" z mléka. Musaku se zelím pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 50 - 60 minut. Bramborovou musaku se zelím rozdělíme na porce a podáváme s listovým salátem.
Rychlá svačinka: 3 top recepty na fantastické sendviče
V ideálním případě byste neměli vynechávat svačinu. Ale hodně lidí na ni nemá čas. Připravili jsme pro vás 3 tipy na sendviče, které budete mít připravené do 10 minut.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena