Nejprve oloupeme, umyjeme a nakrájíme veškerou zeleninu (na kostičky). Dáme ji do tlakového hrnce, přidáme sůl. Vodu nepřidáváme, zelenina nám vodu pustí. Vaříme cca 30 - 40 minut, ke konci vaření zelenina vypadá jako typická "minestrone". Povaříme v odkrytém hrnci do vstřebání.
Mezitím si připravíme sklenice ke sterilování.
Ještě horkou zeleninu rozmixujeme a naplníme do sklenic, uzavřeme a obrátíme. Obrácené sklenice s domácím vegetálním bujonem necháme vychladnout.
Vyplatí se nám použít formu na led, kterou zeleninu naplníme, přikryjeme kuchyňským sáčkem a máme připravenou kostku do vaření.
Z těchto surovin jsou 2 sklenice bujonu o obsahu 400 g a 1 ledová forma.
Otevřená sklenice s vegetálním bujonem vydrží v lednici 1 měsíc. Uzavřená v mrazáku až 6 měsíců.
Vhodné bylinky k použití - šalvěj, majoránka, tymián.