3 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
250 g | mrkev | |
250 g | dýně | |
1-2 lžíce | čerstvý zázvor | |
1 šálek | červená čočka | |
750-1000 ml | zeleninový vývar | |
3 snítky | čerstvý tymián | |
2 řapíky | řapíkatý celer | |
2 lžíce | koření Horalka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
drcený kmín | ||
mletý černý pepř |
Mrkev a dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor nastrouháme, řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Červenou čočku uvaříme podle návodu na obalu a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, pak vmícháme mrkev, dýni a řapíkatý celer. Zeleninu ochutíme zázvorem, kmínem, solí, pepřem a kořenící směsí Horalka. Vše za stálého míchání zvolna restujeme asi 5 minut, pak přilijeme vývar, přidáme větvičky tymiánu a zvolna uvaříme doměkka. Z měkké zeleniny odstraníme celé snítky tymiánu a vše ponorným mixerem částečně rozmixujeme tak, aby se polévka zahustila a několik kousků zůstalo v celku. Mrkvovo-dýňovou polévku podle potřeby dochutíme a jako vložku můžeme vmíchat uvařenou červenou čočku. Mrkvovo-dýňovou polévku se zázvorem podáváme s čerstvým pečivem.
Dýňový speciál: Top recepty, které si navždy zamilujete
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena