300 g | celozrnná špaldová mouka | |
0.5 balíčku | prášek do pečiva | |
150 g | mrkev | |
1 ks | vejce | |
60 g | moučkový cukr | |
0.5 lžičky | mletá skořice | |
0.5 lžičky | vanilkový extrakt | |
250 g | tuk (hera) | |
na obalení | ||
---|---|---|
moučkový cukr |
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Ve velké míse promícháme celozrnnou špaldovou mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, ½ lžičky vanilkové esence, mletou skořici, vejce a na kousky nakrájenou máslovou Heru. Vše spojíme a důkladně propracujeme do vláčného těsta, které zabalíme do folie a necháme nejméně 2 hodiny, nejlépe však přes noc v chladu odležet.
Z odleželého těsta vyválíme plát o síle asi 2,5 mm, ze kterého vykrájíme oblíbené vánoční tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Cukroví pečeme v předehřáté troubě při 180°C přibližně 8 až 10 minut dorůžova a ještě vlažné obalíme v moučkovém cukru.
Mrkvové cukroví servírujeme na vánočním talíři a podáváme ke kávě nebo čaji.
S pečením jdeme do finále: Recepty na luxusní vánoční cukroví
Tradice nám praví, že na vánočním stole by mělo být sedm druhů cukroví. Všichni máme své oblíbené druhy, od těch nejtradičnějších přes moderní a zdravé až po ty, které stihneme připravit na poslední chvíli. Nejlepší cukroví je pak samozřejmě to, u něhož nešetříme na kvalitě surovin.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena