50 g | máslo | |
100 g | smetana | |
400 g | mrkev | |
5 dl | kuřecí vývar | |
1 ks | cibule | |
120 g | pohankové těstoviny | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý pepř | ||
čerstvý zázvor |
Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji dozlatova a přidáme nastrouhanou mrkev. Na závěr restování přidáme pár plátků zázvoru. Mrkev zalijeme vývarem a necháme na malém ohni vařit, dokud není měkká. Rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme. Do přecezené polévky dáme smetanu a ještě 5 minut povaříme. Odstavíme a dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme máslo a zamícháme ho do polévky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, propláchneme ve studené vodě a při podávání položíme do polévky. Mrkvovou polévku můžeme podávat i vlažnou, tehdy do ní přikapeme pár kapek citronové šťávy.
Podzim na talíři - barevné variace i pestrost chutí
Máme tu podzim, a přestože nám počasí dosud přálo, ten pravý podzimní nečas na sebe jistě nenechá dlouho čekat. S koncem léta se dny krátí a večery jsou o poznání chladnější, brzy budou ty tam voňavé grilovačky a dlouhá posezení venku. Nastává čas, kdy se z našich venkovních kuchyní přesouváme zpět dovnitř. Od lehkých salátů se pomalu vrátíme například k teplým, hutnějším polévkám, ale i jiným, do podzimu laděným pokrmům.
Autor:Ludvo
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena