Nejprve prosejeme hrnek hladké mouky, abychom se zbavily hrudek a mouka byla nadýchanější.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vysokou dortovou formu o průměru 20 cm vytřeme mírně olejem a vysypeme moukou. Čtyřikrát prosejeme 1/3 hrnku mouky společně s polovinou kypřicího prášku, kakaem a 2 lžícemi cukru do mísy. Zbývající mouku a kypřící prášek, 2 lžíce cukru a špetku soli prosejeme čtyřikrát do druhé mísy.
Z bílků ušleháme lehký sníh. Potom postupně všleháme po lžících zbývající cukr. Sníh musí být tak pevný, aby po vytažení metly tvořil kopečky. Nakonec vmícháme do sněhu mandlový a vanilkový extrakt. Sníh rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny sněhu opatrně vmícháme směs mouky s kakaem, do druhé směs mouky bez kakaa. Kakaovou hmotu dáme na dno formy, na ni naneseme světlou hmotu. Nožem s kulatou špičkou projedeme těstem, aby vznikl mramorový efekt.
Pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušíme, zda je dort upečený - špejle musí být po vytažení čistá. Dort vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem.
Mramorový dort bez tuku vydá na 8 porcí.
Zdroj:
Nízkotučné pokrmy
, edice
100 nejlepších receptů