Máslo nakrájíme na plátky a necháme změknout. Citron omyjeme a vymačkáme z něj šťávu. Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C.
Změklé máslo vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Zašleháme vejce, mouku s kypřícím práškem, citronovou šťávou a popřípadě kůrou. Pokud je těsto příliš husté, zředíme jej trochou mléka.
Do připravené bábovkové formy nalijeme tak 2/3 těsta, zbytek smícháme s kakaem a dolijeme do formy. Bábovku pečeme přibližně 45 minut. Záleží na typu trouby a formy. Vpíchnutím špejle do těsta se přesvědčíme, zda je bábovka hotová. Když se na špejli těsto nelepí, je upečená. Po vyjmutí z trouby ji necháme krátce "vydechnout“ a hned vyklopíme.
Mramorovou babiččinu bábovku pocukrujeme a můžeme podávat.