Máslo si necháme rozpustit. Vejce rozklepneme a vyšleháme s cukrem. Postupně přidáváme ostatní ingredience - mléko, olej, mouku s práškem do pečiva, kakao a kávu. Vymícháme hladké těsto.
Těsto na moučník nescaffé vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Dáme péct do vyhřáté trouby zhruba na 175 °C. Dobu pečení přizpůsobíme zkušenostem s vlastní troubou.
Mezitím si připravíme polevu. Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu společně s kouskem másla. Do čokolády vmícháme zakysanou smetanu a máme hotovo. Pokud nepřipravujeme moučník pro děti, můžeme přimíchat ještě lžíci rumu.
Vychladlý moučník nescaffé potřeme polevou tak, aby vznikla rovnoměrná vrstva. Necháme zatuhnout.
Moučník nescaffé podáváme nakrájený na kostky k šálku dobré kávy.