Na hrubém struhadle rozstrouháme omegu a smícháme se všemi ingrediencemi do hladkého těsta.
Připravíme si náplň, kterou vymícháme z tvarohu, žloutku a cukru.
Koláče naplníme tvarohem nebo jinou náplní podle chuti. Koláč uzavřeme jako buchtu a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed koláče uděláme důlek a poklademe jakýmkoli ovocem. Většinou používám borůvky nebo zavařeninu a posypeme drobenkou - z cukru, másla a mouky.
Je lepší dělat koláče menší, v troubě dost nakynou. Koláče pečeme v předehřáté troubě dozlatova a upečené je potřeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce.
Moravské koláče podáváme teplé i studené.
Koláčky jsou výborné,dělám je přítelovi a vždy je slupne všechny během chvilky a to jich dělám jako pro armádu :D jsem "pekař" začátečník :) u nás doma mamina nikdy nepekla, od toho byla babička,takže průprava nulová :) Takže ve 22 jsem se pustila do pečení a těsto mi vždy krásně vyběhne ,ještě do těsta přidávám pytlík skořicového cukříku a pár kapek rumového aroma a je to výborné.Je fakt,že nedodržuji přesné gramáže co tu jsou uvedené ale podle tohodle receptu je už dělám asi po 6 takže už to trochu v oku mám :) občas něco přisypu :) ....a zrovna nám kyne těstíčko:)
bluddy
..dnes už opravdu naposledy
... u nás horké koláče ihned po upečení potíráme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem - potírání moc nepřehánět aby se Vám neroznáčely. :-))
bluddy
.... ještě něco ...
...ještě ke droždí .... jedna kupovaná kostka droždí váží 42 gramů - toto množství je na 1 kg mouky - dáte-li ho do 1/2 kg bude těsto cítit po droždí . Takže ještě jednou - po upečení Vám přeji " Nebe v hubě " :-))). Zdraví . Bluddy
bluddy
moravské koláče po karlovarsku
Koláče budou podstatně chutnější, když místo celých vajec dáte pouze 2 žloutky, omegu nahradíme lžící másla, lžící sádla a 1OO gramy majonézy . Majonézu přidáme až jako poslední /výše uvedené možství je na 5OO gramů mouky/..Těsto nesmí být moc tuhé, raději řidší, to se dá vždy po vykynutí zahustit zapracovanou moukou. S tuhým těstem neuděláme už nic moc. Přeji krásné pečení a při konzumování. "Nebe v hubě "....To bylo zatím nejlepší vyznání pro mé koláče . Zdraví . Bluddy :-))