150 g | rýže kulatozrnná | |
750 | mléko | |
2-3 lžíce | máslo | |
1 špetka | sůl | |
podle chuti | ||
---|---|---|
skořice mletá | ||
vanilkový cukr | ||
borůvky čerstvé | ||
na ozdobu | ||
čerstvá máta |
Do rendlíku dáme mléko a rýži, trochu osolíme. Nejdříve přivedeme k varu na silnějším ohni. Hlídáme, aby nám mléko nepřeteklo. Jakmile se mléko začne vařit, stáhneme oheň na velmi nízkou teplotu.
Rýži občas promícháme a pod pokličkou takto vaříme asi 50 minut doměkka. Nakonec do rýže vmícháme vanilkový cukr, trochu rozpuštěného másla a mletou skořici.
Do hotové mléčné rýže vmícháme na kousky nasekané ovoce, v tomto případě borůvky. Servírujeme s čerstvými borůvkami a jiným ovocem podle chuti. Zdobíme lístky čerstvé máty.
Mléčnou rýžovou kaši ihned podáváme. Nám doma nejlépe chutná ještě teplá, ale dá se jíst i studená.
Sladký dezert z rýžových vloček, dýně hokaido a nastrouhaných jablíček, jehož příprava je velmi jednoduchá. Rýžová kaše se dá podávat jako snídaně i lehká svačina, navíc si ji lze doladit podle chuti (třeba mletou skořicí).
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena