2 stroužky | česnek | |
1 dl | voda | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
jablečný ocet | ||
hořčičné semínko | ||
podle potřeby | ||
cibule | ||
paprika žlutá | ||
sušené meruňky |
1. V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek nakrájený nadrobno. Pak přidáme nakrájené sušené meruňky, které jsme nechali namočit ve vodě. Ochutíme hořčičným semínkem, jablečným octem a nakrájenou grilovanou paprikou bez slupky.
2. Směs osolíme, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a necháme 20 - 25 minut povařit. Potom přisypeme cukr a dle potřeby dochutíme.
3. Meruňkový kečup podáváme podle chuti k různým pokrmům.
Zdroj: iPrima.cz - Rozpal to, šéfe!
Sklízíme meruňky: Hodí se skvěle k zavařování, pečení i na gril
Je období prázdnin a to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".
Sezóna českých rajčat: Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?
Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.
Autor:Zdeněk Pohlreich
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena