podle chuti | ||
---|---|---|
100 g | máslo | |
cukr moučka | ||
těsto | ||
3 ks | žloutek | |
2 dl | mléko | |
kypřicí prášek do pečiva | ||
250 g | tvaroh | |
500 g | hrubá mouka | |
náplň | ||
meruňky | ||
příloha | ||
2 lžíce | cukr krupice | |
400 g | zakysaná smetana |
Meruňky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Zakysanou smetanu smícháme s krupicovým cukrem. Máslo necháme v kastrůlku rozpustit. Těsto: Mouku promícháme s půlkou prášku do pečiva. V míse prošleháme tvaroh se žloutky. Potom za stálého míchání střídavě přiléváme mléko a přisypáváme mouku. Na pomoučněném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Potom z těsta vypracujeme váleček o průměru 3 cm, který nakrájíme na 20 dílků. Každý dílek rozmáčkneme rukou, vložíme čtvrtku meruňky a vytvarujeme taštičku. Připravené taštičky vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 8 minut. Hotové taštičky přendáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a omastíme rozpuštěným máslem. Podáváme s oslazenou zakysanou smetanou.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena