těsto | ||
---|---|---|
140 g | máslo | |
0.5 lžíce | rum | |
2 ks | žloutek | |
210 g | hladká mouka | |
1 lžíce | citronová kůra | |
0.5 lžíce | citronová šťáva | |
70 g | mletý cukr | |
krém | ||
5 ks | meruňky | |
2 balení | tvaroh ve vaničce | |
podle chuti | ||
cukr moučka |
Nejdříve v misce smícháme mouku s cukrem, nakrájíme studené máslo na kostky a konečky prstů vytvoříme drobenku. Přidáme i ostatní předem připravené suroviny na těsto, tedy žloutky, citronovou kůru, rum a citronovou šťávu. Rychle vytvoříme těsto, zbytečně dlouho nezahříváme. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu (nebo přes noc) do lednice. Rozehřejeme troubu na 170 °C, těsto rozválíme a dáme do formiček na tartaletky. Pečeme dozlatova cca 7 minut. Tartaletky necháme vychladnout a zatím si připravíme náplň. Rozmixujeme vypeckovane meruňky a smícháme s tvarohem. Dosladíme moučkovým cukrem podle své chuti. Tvarohovou meruňkovou náplní naplníme vychladlé tartaletky a necháme v ledncici alespoň pár hodin. Meruňkové tartaletky servírujeme jako dezert, před podáváním ještě dozdobíme ovocem.
Je období prázdnin a to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".
Rychlá meruňková marmeláda krok za krokem
Recept na vynikající meruňkovou marmeládu. Příprava vám nezabere více než 15 minut.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena