těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
150 g | máslo | |
2 lžíce | mléko | |
2 lžíce | med | |
150 g | cukr moučka | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
450 g | hladká mouka | |
1 lžička | jedlá soda | |
krém | ||
250 g | máslo | |
1.5 lžíce | solamyl | |
250 ml | mléko | |
0.5 ks | citron | |
150 g | cukr moučka | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1.5 lžíce | hladká mouka | |
na potření | ||
120 g | máslo | |
3 lžíce | med | |
300 g | ořechy | |
100 g | cukr moučka |
Příprava krému: Sypké suroviny na krém nasypeme do menšího hrnce, promícháme. Pak přilijeme mléko a za stálého důkladného míchání uvaříme hustou kaši. Kaši necháme vychladnout. Do vychladlé kaše elektrickým ručním šlehačem zašleháme změklé máslo a šťávu z poloviny citronu. Kaše nesmí být teplejší než máslo, jinak se krém rozteče. Ale i v tom případě nemusíme zoufat, hmotu vyšleháme a dáme do lednice, krém krásně ztuhne.
Příprava těsta: Máslo rozpustíme a necháme vystydnout. Smícháme ho s ostatními surovinami a vypracuje vláčné těsto podobné konzistence jako je těsto na perníčky. Necháme ho chvíli v chladu uležet. Pak ho rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme jednu obdélníkovou placku. Doporučuji válet přímo na pečícím papíru, na kterém placku i upečeme. Jednu placku dáme péci do trouby a pečeme dozlatova asi 15 minut. Druhou placku odstavíme a připravíme si ořechovou hmotu, kterou na ni rozetřeme. (Pokud máme horkovzdušnou troubu, pečeme obě placky najednou.) Příprava ořechové hmoty: Máslo rozpustíme na pánvi, přisypeme hrubě nasekané nebo namleté ořechy a chvíli je opékáme. Přisypeme moučkový cukr a 3 lžíce medu. Smažíme do zhoustnutí hmoty. Ještě horkou ořechovou hmotu rozetřeme na druhou placku a dáme upéci dozlatova. Obě upečené placky necháme vychladnout. První placku pomažeme krémem a překryjeme plackou s ořechy.
Medovníkové řezy musíme nechat uležet. Pokud to vydržíme, tak nejlépe 2 dny. Medovníkové řezy změknou a i chuť bude výraznější.
Jednoduchý recept na domácí medovník: Naučíme vás ho krok za krokem
Medovník patří k velmi oblíbeným dortům. Jeho příprava se může zdát složitá, ale s trochou trpělivosti ji lze zvládnout. FOTORECEPT vše usnadní.
Bezkonkurenční medovníkové kuličky krok za krokem
Tento recept na medovníkové kuličky patří k nejoblíbenějším z cukroví. Vždycky se sní jako první a každý si žádá recept. Nechte se také inspirovat a překvapte rodinu i návštěvy opravdu lahodným cukrovím.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena