Mazanec právem patří k velikonočním svátkům. Velikonoce si bez mazance jen stěží představíme. Z generace na generaci se v rodinách předává ten nejpodařenější recept. Pokud si na něj zatím úplně netroufáte, máme pro vás tento tip. Domácí pekárna nám výrobu velikonočního mazance dost usnadní.
těsto | ||
---|---|---|
sůl | ||
2 ks | vejce | |
250 ml | mléko | |
30 g | droždí | |
100 g | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžička | citronová kůra | |
70 g | lupínky mandlí | |
600 g | polohrubá mouka | |
100 g | tuk na pečení | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
50 g | mandle |
Mazanec je tradiční kynutý bochník, který by rozhodně neměl chybět na svátečním velikonočním stole. Jeho historie sahá až do 15. století. Mazanec se připravoval vždy na Bílou sobotu, aby mohl být v kostele na Boží hod velikonoční posvěcen. Velikonoční mazanec se připravuje ze sladkého kynutého těsta. Základem těsta by měla být hladká nebo polohrubá mouka (ideálně jejich kombinace), cukr včetně vanilkového, máslo, žloutky, droždí, mléko nebo smetana, rozinky a nasekané mandle. My vás dnes mazanec naučíme s použitím domácí pekárny.
Tuk na pečení (lépe máslo) si rozpustíme a necháme zchladnout.
Do pekárny dáme mléko, rozšlehaná vejce, rozpuštěný tuk, špetku soli, cukr, vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru a nakonec nadrobíme droždí. Na domácí pekárně zapneme program těsto a po zvukovém signálu přidáme nasekané mandle. Za hodinu a padesát minut máme připravené a vykynuté těsto.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky, které na plechu ještě necháme chvíli kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi, uprostřed do kříže nastřihneme a dáme péct. Po čtvrt hodině pečení zakryjeme mazance alobalem, teplotu stáhneme na 150 °C a dopékáme ještě 25 minut. Hotové mazance z domácí pekárny můžeme poprášit moučkovým cukrem a podáváme.
Foto: Shutterstock.com
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena