těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
2 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
100 g | rozinky | |
1 lžíce | mandle | |
150 g | cukr krupice | |
1 lžíce | citronová kůra | |
500 g | polohrubá mouka | |
250 ml | vlažné mléko | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
těstíčko | ||
1 kostka | droždí | |
1 lžíce | cukr krupice | |
1 lžíce | vlažná voda | |
na obalení | ||
1 hrst | mandle (loupané) |
Droždí rozdrobíme, zasypeme lžící cukru a opatrně zalijeme lžící vody. Necháme na teplém místě vyběhnout (těstíčko). Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a mléko. Důkladně prohněteme, podle potřeby přidáme mouku. Nakonec vmícháme rozinky a vytvoříme vláčné nelepivé těsto.
Těsto na mazanec vyklopíme na vál, rozdělíme na dva díly a z každého vytvoříme bochánek. Potřeme je rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a nahoře nařízneme křížek. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi půl hodiny kynout.
Potom mazanec pečeme asi 30 - 40 minut při teplotě 200 °C. Hotový mazanec můžeme pocukrovat.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena