1 kg | třtinový cukr | |
1 ks | bio citron | |
200 g | čerstvá máta | |
1 l | voda |
1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Poté do sirupu přidáme čerstvou omytou mátu, štávu z jednoho citronu a vaříme zhruba 20 minut.
2. Následně sirup necháme zhruba 2-3 hodiny louhovat. Sirup přecedíme a ještě horký přelijeme do skleniček a uzavřeme.
3. Mátový sirup skladujeme v chladu a používáme k přípravě nealko i alkoholických nápojů.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Videorecept: Jak se zbavit nepříjemného kašle? Zkuste tymiánový sirup
Domácí tymiánový sirup je přírodním lékem na vlhký kašel, který dokáže i v pozdním létě hodně potrápit. Postačí voda, cukr, tymián a med. Stačí krátce povařit a druhý den po vyluhování je sirup připraven k podávání. Zkuste to!
Osvěžte se! Recepty na úžasné domácí limonády
Horké počasí si přímo žádá zvýšený pitný režim a pořádné osvěžení. Připravte si v klidu domova skvělé limonády z čerstvých surovin.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena