Hutné zeleninové jídlo s masem je dost vydatné a současně zdravé a nadmíru chutné. Je možno ho použít jako hlavní chod. Pro malé děti vypustíme chilli a pepřem a solí velmi šetříme. Můžeme také částečně ubrat masa a nahradit ho zeleninou. I přes použití vepřového masa je jídlo dostatečně dietní a vhodné i pro redukční programy. Vydatnější verzi je možné zasmažit běžným způsobem jíškou z mouky, nebo použít k zahuštění strouhaný brambor.
- Přípravíme si gulášový základ. Ve větším tlakovém hrnci na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme pepř, bobkový list, nové koření, uzenou papriku a chilli. Dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila. Přidáme na kostky nebo nudličky nakrájenou krkovici, smažíme pár minut. Zalijeme asi litrem vody, osolíme a utěsníme poklicí. Od okamžiku varu vaříme 20 minut pod tlakem.
- Než se maso uvaří, připravíme si zeleninu. Očistíme a nakrájíme ji na přiměřené kousky. Mrkev a petržel můžeme krájet jako kdybychom strouhali tužku, výsledek vypadá efektně. Z fenyklu odkrojíme vrchní tužší části stonků, rozkrojíme jej na čtvrtky a vyřízneme košťál. Pak ho nakrájíme na nudličky. Můžeme použít i jinou zeleninu, například kapustu, květák, hrášek, růžičkovou kapustu, žampiony, sušené, nebo čerstvé houby apod.
- Brambory krájíme na kostky asi 3 x 3 cm, aby se stihly uvařit se zeleninou.
- Jakmile je maso uvařeno, polijeme hrnec studenou vodou, až nasaje vzduch. Pak je možno jej otevřít. Přidáme nakrájenou zeleninu, dolijeme vařící vodou do množství asi 2 - 5 l a vaříme již odkryté dalších 10 minut.
- Do hrnce utřeme oloupaný zázvor na jemném struhadle. Vlákna, která se zachytí na struhadle, do polévky nedáváme, pouze jemnou dřeň z druhé strany struhadla.
- Masovo-zeleninový guláš nezapomeneme ochutnávat a dochutit solí a kořením. Jakmile jsou brambory téměř hotové, odstavíme a necháme dojít dalších 5-10 minut. Nevaříme moc dlouho, zelenina by měla být "medium", aby neztratila zásaditou reakci v organismu.
- Masovo-zeleninový guláš se zázvorem a fenyklem podáváme samostatně, s chlebem nebo pečivem jako hlavní chod v kteroukoli denní dobu. Odležením v chladu se chuť masovo-zeleninového guláše se zázvorem a fenyklem zlepšuje.