Vepřovou kýtu a uzené maso nakrájíme na kousky a společně na masovém strojku umeleme. Housku nalámeme na čtvrtiny, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a na másle necháme zesklovatět. Omytou petrželku jemně usekáme. Nakládaný zelený pepř necháme okapat. Umletou masovou směs podle chuti osolíme, opepříme a promícháme s vymačkanou máčenou houskou, vejci a vychladlou cibulkou s česnekem. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a vše řádně propracujeme. Směs necháme v chladu 30 minut odležet. Z masové směsi tvoříme mokrýma rukama knedlíčky o velikosti vlašského ořechu, které opečeme ze všech stran na oleji. Pak vše podlijeme malým množstvím vývaru a zvolna dusíme asi 15 - 20 minut. Podušené masové koule vyjmeme z výpeku a uchováme na teple. Do šťávy vmícháme okapaný zelený pepř a vše krátce orestujeme, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a povaříme. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme. Masové koule s uzeným masem rozdělíme na porce, přelijeme pepřovou omáčkou a podáváme s přílohou podle vlastní obliby. Hodí se opečené nebo vařené brambory, ale i těstoviny.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
8 tipů, jak připravit masové závitky
Osvědčené recepty na závitky z kuřecího, vepřového, hovězího i mletého masa. Pokud tápete nad tím, co k dnešnímu obědu, vrhněte se právě na závitky. Jsou vděčnou volbou a v lehčí verzi je stačí doplnit zeleninovým salátem. V sytější podobě podáváme s rýží, vařenými brambory nebo bramborovou a jinou zeleninovou kaší či pyréčkem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena