podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
kmín | ||
mletý pepř | ||
směs | ||
1 ks | vejce | |
1 hrst | strouhanka | |
20 ml | mléko | |
1 ks | cibule | |
1 ks | rohlík | |
700 g | mleté maso | |
150 g | uzený bůček | |
příloha | ||
50 g | máslo | |
500 g | brambory | |
100 ml | mléko | |
1 hrst | petrželová nať | |
500 g | dýně Hokaido |
Do misky nakrájíme jeden suchý rohlík na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme mleté maso s majoránkou, solí a pepřem, případně ještě jiné oblíbené koření na mleté maso, orestovanou cibulku s uzeným bůčkem na kostičky (případně lze nahradit anglickou slaninou), 1 vejce, trochu strouhanky a smícháme. Ze směsi tvarujeme masové kuličky, které dáváme na plech s pečícím papírem, můžeme dát nahoru ještě nakrájené čtverečky kůže z bůčku.
Masové koule pečeme na 175 °C cca 20 minut (podle velikosti koulí).
Mezitím si nakrájíme brambory a dýní na kostičky, přemístíme do hrnce, přidáme sůl, kmín a vaříme doměkka. Poté slijeme vodu, ihned zalijeme připraveným mlékem, přidáme máslo, zakryjeme poklicí a necháme na vypnuté plotýnce. Po chvíli rozšleháme ručním šlehačem na dýňové pyré. Můžeme vmíchat nakrájenou nať z petrželky či dochutit jen pepřem.
Masové koule a dýňové pyré servírujeme společně na talíři, můžeme ozdobit čerstvou zeleninou, doplnit salátem apod.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Recept na polévku z pečené dýně krok za krokem
Dýňové polévky patří v podzimním a zimním čase mezi jedny z nejoblíbenějších. Pokud dýni předem upečeme, chuť polévky bude výraznější. Fotorecept krok za krokem.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena