2 ks | listové těsto (rozválený plát) | |
náplň | ||
---|---|---|
650 g | mletá vepřová krkovice | |
5 stroužků | česnek | |
50 g | ječné drobné kroupy | |
1 ks | červená cibule | |
1 ks | vejce (M/L) | |
2 lžíce | škrobová moučka (solamyl) | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
1 lžička | sušený tymián | |
podle potřeby | ||
3-4 lžíce | voda | |
1 lžíce | vepřové sádlo | |
na potření | ||
1 ks | vejce (M/L) |
Nejdříve si připravíme masovou náplň. Vepřovou krkovici nakrájíme na kostky a umeleme, nebo v kutru nasekáme najemno. Maso ochutíme česnekem utřeným se solí a pepřem, sušeným tymiánem, zalijeme vodou, dobře promícháme a uložíme do chladu. V dostatečném množství osolené vody uvaříme drobné kroupy /velikost 3/ podle návodu na obalu doměkka. Měkké kroupy scedíme, ihned propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat. Oloupanou červenou cibuli nasekáme najemno, na sádle orestujeme dorůžova a necháme vychladnout. Poté do ochuceného mletého masa vmícháme kroupy, škrobovou moučku, vejce a orestovanou cibulku. Směs dobře propracujeme a podle potřeby dochutíme.
Plech vyložíme pečícím papírem, na který rozprostřeme plát listového těsta. Na něj naneseme rovnoměrně vrstvu masové směsi, kterou přikryjeme druhým plátem listového těsta. Okraje dobře přimáčkneme, spojíme a vše potřeme rozšlehaným vajíčkem. Nyní těsto hustě propícháme vidličkou, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35 až 40 minut dorůžova. Upečený pokrm necháme asi 15 minut zchladnout a poté ho nakrájíme na kostky.
Masové masopustní řezy v listovém těstě podáváme s kyselými okurkami, ale podle chuti i jinou nakládanou zeleninou jako chuťovku. Nejlépe chutnají teplé ale, i za studena jsou vynikající. Nesmí chybět čerstvý chléb či jiné pečivo.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena