těsto | ||
---|---|---|
600 g | hladká mouka | |
300 ml | mléko | |
1 kostka | droždí | |
120 g | cukr | |
6 ks | žloutky | |
80 g | máslo | |
2 špetky | sůl | |
podle potřeby | ||
500 ml | olej na smažení | |
na ozdobu | ||
100 g | skořicový cukr |
Koblihy jsou jako součást masopustního veselí známé především v Rakousku a Německu, a i když jsou koblihy neméně oblíbené i u nás, pro období masopustu nejsou příliš rozšířené, což je velká škoda. Nadýchané koblihy všichni milujeme, tak proč si je nedopřát právě v tento čas všeobecného veselí? Masopustní koblihy mohou vypadat tak, jak obvykle vypadají, ale mohou být i ve tvaru uzlů, které neplníme, a o to je jejich příprava jednodušší. Klíčem k dobrým masopustním koblihám či našim koblihovým uzlům je nešizené těsto, to znamená dobrá mouka, poctivé hnětení a trpělivost při smažení.
Obvyklým způsobem, tedy z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vykynout kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutky, máslo a zbytek surovin. Přidáme kvásek, dlouho a poctivě hněteme, dokud těsto není hladké a vláčné. Přikryjeme těsto čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Po vykynutí odebíráme přibližně stejné kousky, které vyválíme do dvou silnějších a kratších válečků. Válečky jednou propleteme a na koncích spojíme. Koblihové uzly smažíme ve vyyšší vrstvě oleje, velmi pozvolna a z obou stran, aby zůstaly nadýchané. Jakmile získají stejnoměrně zlatavou barvu, vyndáme a pokládáme na ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje. Před podáváním posypeme masopustní koblihové uzly skořicovým cukrem.
Smažené i pečené v troubě, tvarohové i bez náplně: Koblihy 8x jinak
Nadýchané, vláčné a hlavně domácí - takové jsou recepty na koblížky, které vás musíme naučit! Stačí si pohrát s těstem a pak už je jen jednoduše usmažit či upéct. Uvidíte, jak rychle budou mizet z talíře!
Tvarohové koblihy bez kynutí krok za krokem
Dnes vás naučíme krok za krokem recept na lahodné tvarohové koblížky, které nepotřebují čas ke kynutí.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena