těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
5 ks | vejce | |
160 g | máslo | |
100 ml | marmeláda | |
3 lžíce | kakao | |
150 ml | mléko | |
0.5 balení | kypřicí prášek do pečiva | |
200 g | cukr krupice | |
1 lžička | skořice mletá | |
150 g | polohrubá mouka | |
poleva | ||
100 g | hořká čokoláda | |
100 ml | smetana ke šlehání | |
na ozdobu | ||
strouhaný kokos | ||
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy | ||
kokos |
V misce si vyšleháme bílky se špetkou soli a dáme je stranou. V jiné misce vyšleháme žloutky spolu s cukrem a změklým máslem. Poté přidáme 3 vrchovaté lžíce kakaa, kokos, studené mléko, marmeládu (nejlépe chutná zázvorová, ale lze použít jakoukoliv), mletou skořici a mouku smíchanou s půlkou balení prášku do pečiva. Nakonec vmícháme opatrně po lžících ušlehaný bílkový sníh. Těsto přemístíme do máslem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C zhruba 40 minut. Propečenost ověříme špejlí. Pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo. Po vytažení bábovky z trouby necháme 5 minut odstát a poté vyklopíme na připravený podnos s ubrouskem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu ve smetaně a bábovku polijeme. Marmeládovou bábovku podáváme nakrájenou na dílky, například ke kávě.
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena