750 ml | voda | |
1 ks | lime | |
200 g | cukr krupice | |
200 g | želírovací cukr | |
15-20 ks | bezový květ | |
1 balíček | želírovací přípravek |
1. Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků. Květy vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou vodou. Bez necháme louhovat 2 - 3 dny, uchováváme v chladu.
2. Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko. Přidáme vymačkanou šťávu z limetky.
3. Želírovací prostředek připravíme podle návodu. V případě Gelfixu postupujeme takto - želírovací prostředek promícháme s 2 lžícemi želírovacího cukru. Směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut. Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící.
4. Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Sklenici s bezovou marmeládou pečlivě zavíčkujeme, obrátím dnem vzhůru a necháme vychladnout. Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická.
Bezové květy v kuchyni: Zkuste recept na domácí bezovou limonádu
Bezová květenství jsou snadno dostupná a lze z nich připravit široké spektrum (nejen) nápojů. Dnes to bude osvěžující voňavá bezová limonáda. FOTORECEPT vše usnadní.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena