Oblíbený medový moučník je inspirovaný slavnou Marlenkou. Připravte si medovník podle mého receptu.
Hodnocení
4.7
/ 5 (186x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
1x
Ingredience
těsto
3 ks
vejce
3 lžíce
med
30 dkg
cukr krupice
1 ks
Hera
40 dkg
hladká mouka
1 lžíce
jedlá soda
perníkové koření
krém
30 dkg
máslo
1 plechovka
kondenzované mléko
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
Na pečící papír si obkreslíme 6x tvar, jaký si přejeme mít (pečící formu - kulatou nebo hranatou, můžeme použít i talíř). Heru necháme rozpustit ve vodní lázni.
Pak do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu s kořením.
Směs mícháme přibližně 10 minut nebo použijeme elektrický mixer. Mícháme, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Pak jej odstavíme.
Do vyznačeného tvaru si rozdělíme 6x stejný díl těsta a stěrkou ho rozetřeme v co nejtenčí vrstvě. Těsto by mělo asi o 1cm přesahovat od obkreslení.
Každou placku pečeme dozlatova asi 7 - 10 minut. Pokud nemůžeme péct plechy najednou, zopakujeme postup 6x. Pozor na rychlost pečení. Těsto je dost rychle hotové.
Upečené placky odkrojíme pomocí šablony, kterou jsme použili. Přebytečné okraje nevyhazujeme. Najemno je rozdrobíme a použijeme na vrchní posyp koláče.
Připravíme si krém. Máslo a kondenzované mléko vyšleháme šlehačem v hladký krém.
Sestavíme hotový koláč. Každý plát potřeme krémem a vrstvíme. Nakonec vrch i boky koláče mažeme krémem a sypeme drobky z odřezků.