1 šálek | sůl | |
0.5 lžičky | drcený kmín | |
0.5 lžičky | sušený tymián | |
0.5 šálku | třtinový cukr | |
1000 g | vepřový bok s kůží | |
na potření | ||
---|---|---|
3 lžíce | olej | |
2 lžíce | bílé víno | |
1 lžička | zavařené brusinky | |
podle potřeby | ||
1 šálek | vývar | |
podle chuti | ||
mletý černý pepř |
Plát vepřového bůčku očistíme a kůži hustě propícháme jehlou. Ve velké plastové nádobě promícháme sůl s cukrem, drceným kmínem, pepřem a tymiánem. Maso vložíme do nádoby kůží dolů, krabici uzavřeme, několikrát protřeseme a necháme v chladu do druhého dne marinovat. Na potírání si připravíme směs z oleje, vína a brusinek. Vše za stálého míchání přohřejeme aby se směs spojila. Odleželé maso omyjeme, důkladně osušíme, vložíme do pekáčku kůží dolů a zakryjeme poklicí nebo alobalem. Marinovaný bůček pečeme zvolna při 120 °C asi 2,5 hodiny. Po hodině a půl pečení maso obrátíme, podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru, opět zakryjeme a pečeme další hodinu. Pak bůček odkryjeme, vypečené sádlo odstraníme, kůži opět hustě propícháme a přilijeme trochu vývaru. Teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme za občasného potírání ochuceným olejem asi 15 - 20 minut do zlatohněda. Marinovaný vepřový bůček pečený pomalou metodou se zlatavou kůrkou nakrájíme na plátky a podáváme se šťouchanými brambory nepo lepenicí a nakládanou zeleninou. Marinovaný vepřový bůček je dobrý i studený.
Bude vonět až k sousedům! Marinovaný bůček na grilu krok za krokem
Recept na marinovaný bůček opečený na grilu, který se podle našeho fotoreceptu zaručené podaří.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena