Vepřová žebírka (doporučuji předuzená) omyjeme, vysušíme, osolíme a vložíme do mísy na marinování. Připravíme si marinádu. Použil jsem jako základ rajský protlak, přidal dvě polévkové lžíce oleje, česnek podle chuti a dvě kávové lžičky medu. Pořádně promíchal a přiostřil harissou. Lze použít i tabasko, či chilli směs se solí.
Marinádou potřeme z obou stran vepřová žebírka, pokryjeme na hrubá kolečka pokrájenou cibulí a necháme asi dvě hodiny v lednici marinovat. Poté žebírka vyjmeme, vložíme do vhodné nádoby na pečení a necháme 30 minut při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 - 200 °C. Je třeba se řídit vlastní praxí, moje trouba peče hůře, musím tedy nastavit vyšší stupeň.
Asi za 20 minut (za 10 minut doporučuji obrátit) zvýšíme teplotu, případně přepneme troubu na horní gril a pečeme do utvoření krusty. Pak troubu vypneme a marinovaná žebírka necháme 5 minut dojít.
Marinovaná vepřová žebírka podáváme s čerstvým pečivem a pivem.