Do mísy prosejeme mouku se solí. Mouku promícháme s 85 g cukru a ve středu uděláme důlek. Ze zbytku cukru, pár lžic vlažného mléka a rozdrobeného droždí umícháme kašičku, kterou vlijeme do připraveného důlku, necháme asi 15 minut stát a kvásek vzejít.
Vlažné rozpuštěné máslo a žloutky přidáme k mouce. Postupně také přiléváme vlažné mléko a ze surovin zpracujeme vláčné těsto. Zpracované těsto necháme přikryté kynout asi 40 minut.
K těstu přidáme nasekané mandle, namočené rozinky, strouhanou citronovou kůru a nakrájený marcipán. Těsto ještě jednou propracujeme a vytvoříme štolu, kterou přeneseme na plech s pečícím papírem. Mandlovou štolu necháme ještě 20 minut kynout.
Štolu pečeme v rozehřáté troubě prvních 10 minut při 200 °C, potom snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 35 minut.
Mandlovou štolu s rozinkami po upečení pocukrujeme a po vychladnutí podáváme ke svátečnímu pohoštění.