těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
2 ks | žloutek | |
3.5 dl | mléko | |
100 g | cukr moučka | |
500 g | hladká mouka | |
1 dl | rostlinný olej | |
1 kostka | čerstvé droždí | |
krém | ||
750 ml | mléko | |
2-3 lžíce | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 balíček | vanilkový pudinkový prášek |
Hladkou mouku prosejeme do mísy, uděláme v něm důlek, přidáme lžicku cukru, trošku teplého mléka a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Ke kvásku přilijeme zbylé vlahé mléko. Přilijeme olej, přidáme žloutky, cukr a sůl. Těsto na buchtičky důkladně zpracujeme, až je krásně hladké.Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 - 1,5 hodiny kynout. Těsto nám ztrojnásobí svůj objem. Pekáček vymažeme olejem. Z těsta uždibujeme kousky a tvoříme kuličky, které klademe do pekáče těsně vedle sebe. Každou vloženou buchtičku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, aby šly po upečení dobře oddělovat. Buchtičky vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme cca 20 minut. Připravíme si šodó - vanilkový krém. V hrnci rozehřejeme mléko, část oddělíme do hrnku a rozmícháme v něm pudinkový prášek. Rozmíchaný pudink vlijeme do teplého mléka, přisypeme cukry a za stálého míchání necháme zhoustnout. Pokud krém nebudeme podávat dětem, přidáme pro chuť trochu rumu. Upečené buchtičky rozdělíme na talíře, pokud jsou větší, jednoduše je překrojíme. Buchtičky přelijeme šodó a ihned podáváme jako sladký hlavní chod.
Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
Domácí tvarohová žemlovka z vánočky krok za krokem
Recept na vynikající žemlovku z vánočky. Voní skořicí s vanilkou, máslem, jablky a je plná tvarohu.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena