30 g | máslo | |
2 ks | cibule | |
2 l | voda | |
500 g | žlutý půlený hrách | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl |
Hrách přebereme. Přebraný hrách vsypeme do sítka a propereme pod tekoucí vodou. Tento hrách má výhodu, že se nemusí předem namáčet. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Hrách vsypeme do hrnce, zalijeme 2 l vody a vaříme 45 minut. Poté hrách osolíme a vaříme dalších 15 minut doměkka. Uvařený hrách scedíme a vývar si ponecháme stranou. Cibuli osmahneme na másle dozlatova. Uvařený hrách rozmixujeme na hutnou kaši a podle potřeby zředíme vývarem. Kdo chce, přidá trošku smetany na zjemnění, ale nemusí být. Hrachovou kaši podle chuti přisolíme. Lze přidat i trochu pepře, majoránky, libečku, někdo si kaši rád dochutí i česnekem. K hrachové kaši vmícháme osmaženou cibulku a máme hotovo. Maminčinu hrachovou kaši podáváme s opečeným párkem, chlebem a nezapomeneme přidat sterilovanou okurku.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Luštěniny nás nabijí životní energií: Jak je snáz zařadit do jídelníčku?
Jak odlehčit jídelníček a dodat tělu potřebné živiny? Luštěniny jsou správnou volbou, a to díky obsahu komplexních sacharidů, vlákniny, aminokyselin a rostlinných bílkovin. Ovšem ne každý má rád hrách, čočku, fazole či cizrnu v klasické podobě. Máme pro vás jednoduché řešení, luštěninové těstoviny Légumio od Bonduelle, které se dají výborně kombinovat, navíc jsou přirozeně bezlepkové.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena